EXCURSIE DE O ZI LA AREFU, JUD.ARGEȘ

Organizator : Prof.înv.primar: Ionel-Dincă Marilena.

Data excursiei:    01 noiembrie 2017.

Tema excursiei: Natura, gastronomia și istoria.

Tipul tematicii: interdisciplinar- geografie (județul Argeș și caracteristicile sale), arte vizuale și abilități practice (gastronomie).

Itinerar : Ogrezeni –Pitești-Arefu – Ogrezeni.

Munca în echipă antrenează toţi elevii: pe cei curajoşi, stăpâni pe cunoştinţele şi deprinderile lor, dar şi pe cei timizi, nesiguri, stârnindu-le interesul şi ajutându-i să depăşească anumite bariere existente între ei şi restul clasei.

O activitate didactică bazată pe interdiciplinaritate şi munca în echipă este excursia. Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea. Prin mijloacele atrăgătoare pe care le are la dispoziţie, excursia inviorează activitatea şcolară, stimuleaza curiozitatea de a descoperi noi fenomene, formeaza o atitudine ecologică pozitivă, prilejuieşte trăiri adânci ale unor sentimente patriotice. In acastă excursie sunt mai multe lecții active într-o zi.

Astfel, cu ajutorul excursiilor şcolare se dezvoltă spiritul de prietenie, de colectiv, de disciplină, iniţiativă, precum şi deprinderi, proceduri gospodăreşti de la vârstă mică, toate acestea fiindu-le folositoare în viaţă.

Dimineața, la 7, ne întâlnim în fața Școlii Gimnaziale ,,Aurel Solacolu”, 40 elevi, 9 părinți și 6 cadre didactice. După ce ultimele aspecte sunt puse la punct (se face prezenţa, se verifică costumaţia, se reaminteşte regulamentul), pornim voioși la drum către Pitești unde ajungem în jurul orei 9:30 dimineața. Pe parcursul drumului d-na învățătoare,Ionel-Dincă Marilena,  le vorbește copiilor  despre planetariu și Muzeul Județean Argeș, despre localitatea regală Curtea de Argeș acolo unde sunt înmormântați regii și reginele României (Regina Maria, Regele Ferdinand, Regele Carol I, Regina Elisabeta), dar și despre legendele locului.

Ajungem la Planetariu,  organizăm copiii și intră prima grupă de 25 persoane, iar după 20 de minute a doua grupă. Copiii au fost încântați de filmulețul vizionat (,,L’Aveugle aux yeux d’étoiles” ).

Ne-am îndreptat apoi spre muzeu unde ne-a așteptat ghidul și ne-a spus că muzeul funcţionează în clădirea construită în 1898-1899 ca sediu pentru Prefectura Judeţului Argeş. Monument istoric, clădirea a fost edificată după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu pe locul unde s-a aflat schitul Buliga,iar în anul 1970 clădirea a fost dată Muzeului Judeţean Argeş care a fost deschis la etaj, în 1974, expoziţia de bază a Secţiei de Istorie şi în 1977, la parter, expoziţia de bază a secţiei de Ştiinţele Naturii. Printr-un sistem de diorame şi piese naturalizate se prezintă originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe pământ, organizarea materiei vii, relaţia om-natură, întrucât tematica expoziţiei de bază a Ştiinţelor Naturii este ecologia şi protecţia mediului ambiant.

Nu ne-am dat  seama când am ajuns la Arefu pentru că în acest timp s-a cântat și s-au spus glume. Aici, brutarul i-a așteptat pe copii cu mesele pregătite pentru prepararea pizzei. Copiii, echipați, au realizat propriile produse, pe care le-au savurat acolo sau și le-au luat la pachet. În timp ce pizza era în cuptor, am servit prânzul. Produsul finit ( pizza ) a fost gata, copiii așteptând cu nerăbdare să deguste ce și-au realizat.

Cu toții știm că, tiroliana este activitatea unde copiii pot obține plăcere maximă cu un efort și risc minim și una dintre cele mai distractive activități care, deși considerată extremă, prezintă un nivel maxim de siguranță. Participanții vor folosi echipamente profesionale pentru alpinism ca metoda de susținere (ham, carabiniere, scripeți, tandem etc.) și scripeți speciali pentru coarda și coborâre pe coardă.

Cu bagajul plin de amintiri,  ne luăm rămas bun de la gazdele noastre și plecăm către casă dornici să povestim celor dragi, cum am petrecut 1 zi minunată de toamnă, în județul Argeș. Ne declarăm mulțumiți și fericiți că totul a decurs atât de frumos, s-a încheiat cu bine și așteptăm nerăbdători următoarea excursie.